top of page
Αναζήτηση

Τήνος: Το «χειροποίητο νησί» που πρέπει να επισκεφθείς φέτος το καλοκαίρι

Έγινε ενημέρωση: 25 Οκτ 2019


Χαρακτηρισμένη από τον Κορνήλιο Καστοριάδη ως το «χειροποίητο νησί», η Τήνος υπόσχεται να μαγέψει τον επισκέπτη μέσα από τη μοναδική πολιτιστική της κληρονομιά, την άγρια φυσική ομορφιά της και τη γαστρονομική της παράδοση.


Από τα καλοδιατηρημένα, παραδοσιακά, χωριά της και τα περήφανα εκατοντάδες ξωκλήσια της, μέχρι τους πάνω από 600 επιβλητικούς περιστερώνες, μοναδικά δείγματα ιστορίας και αρχιτεκτονικής, η Τήνος επιβεβαιώνει σε κάθε γωνιάς της τον τίτλο του νησιού της «τέχνης και του πολιτισμού».



Πατρίδα σπουδαίων νεότερων καλλιτεχνών όπως ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Ιωάννης Φιλιππότης και ο Νικόλαος Γύζης, αλλά και το μεγαλύτερο κέντρο μαρμαρογλυπτικής στη σύγχρονή Ελλάδα, η Τήνος κάλλιστα θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως ένα «υπαίθριο έργο τέχνης ».


Σε μια προσπάθεια διαιώνισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ο Δήμος Τήνου διοργανώνει κάθε καλοκαίρι, εδώ και 17 χρόνια, το φεστιβάλ Τήνου. Με εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, όπως συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις κ.α. και με τη συμμετοχή καταξιωμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, το φεστιβάλ Τήνου έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας πολιτιστικός και ψυχαγωγικός θεσμός του νησιού.


Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το Tinos jazz festival που διοργανώνεται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι από το 2009, από το Ίδρυμα Τηνιακού πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Τήνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε και τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Η Παναγία Τήνου, δεσπόζει στην χώρα του νησιού και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα της

Ορθοδοξίας και τον συχνότερο προσκυνηματικό προορισμό εντός Ελλάδος.


Πέρα όμως από τη μακρά πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση αλλά και τις αξιόλογες προσπάθειες συνέχισής της, η Τήνος συναρπάζει και με την «άγρια» φυσική της ομορφιά. Ορεινά χωριά, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, απόμερες παραλίες συνθέτουν έναν αυθεντικό χαρακτήρα, ο οποίος παραμένει ανέγγιχτος από τον ευρύ τουρισμό των γύρω νησιών. Το νησί ενδείκνυται και για τους λάτρεις της περιπέτειας, καθώς προσφέρεται για δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, ιππασία αλλά και θαλάσσια σπορ (surf, sup, scuba diving).


Όσον αφορά την τοπική κουζίνα, η Τήνος μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες των ντόπιων, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Ανάμεσα στα παραδοσιακά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι η εκπληκτική λούζα, τα αγελαδινά και πρόβια τηνιακά τυριά, η φουρτάλια αλλά και η μοναδική αγκινάρα σε όλες τις εκδοχές της.


Που να μείνετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Τήνο:


Συνδυάστε την επίσκεψή σας στην Τήνο με διαμονή στις 7 μοναδικές βίλες του Tinos Habitart. Αρχιτεκτονική εναρμονισμένη με την Τηνιακή παράδοση, έργα τέχνης από λαϊκούς και σύγχρονους καλλιτέχνες, ιδιωτικές πισίνες και ανεπανάληπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου καθιστούν το Tinos Habitart ένα μοναδικό κατάλυμα, όπου «η φιλοξενία συναντά την τέχνη».



Στο Tinos Habitart η διαμονή συνδυάζεται με πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αφού κάθε καλοκαίρι στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του καταλύματος λαμβάνουν χώρα εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικά, μουσικές παραστάσεις, συνέδρια κ.α.


Πρωταρχικό μέλημα των ιδιοκτητών του Tinos Habitart είναι να καθοδηγήσουν τον επισκέπτη σε μια συνολική εμπειρία του νησιού. Το μότο «…living in concept» δεν είναι άλλωστε τυχαίο. Κατόπιν επιθυμίας, το κατάλυμα διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής, ξεναγήσεις στα must see μέρη του νησιού, επισκέψεις σε τοπικούς τεχνίτες και εξωτερικές δραστηριότητες στη φύση.



Κατά τη διαμονή σας, η Χρυσάνθη, ο Νίκος, η Άννα και ο Αλέξανδρος θα είναι εκεί να σας εξυπηρετήσουν σε ό,τι χρειαστείτε και πάντα διατεθειμένοι να σας προτείνουν το πιο απόμερο γραφικό χωριό, την πιο όμορφη παραλία και την πιο «ψαγμένη» ταβέρνα.


Στο ταξίδι σας στην Τήνο και στο Tinos Habitart πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε:



Την Βωλάξ


Έχει πάρει το όνομά του από τους γρανιτένιους βράχους, τους βολάκους, που το περικυκλώνουν, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε ένα «σεληνιακό» τοπίο. Η προέλευση αυτών των γιγαντιαίων βράχων έχει εμπνεύσει τοπικούς μύθους, ενώ αποτελεί και πεδίο έρευνας για την επιστημονική κοινότητα. Πέρα από το ιδιαίτερο τοπίο της, η Βωλάξ φημίζεται και για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Κατά την επίσκεψή σας μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τους ντόπιους τεχνίτες εν ώρα εργασίας στα εργαστήριά τους. Τα γύρω μονοπάτια προσφέρουν μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη, να θαυμάσει τους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς της Βωλάξ από κοντά.


Τον Πύργο

Ο μεγαλύτερος οικισμός της Τήνου μετά τη Χώρα με αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά και πλούσια καλλιτεχνική παράδοση, που πραγματικά κάθε ώρα της ημέρας σφύζει από ζωή. Χαθείτε στα μικρά σοκάκια του, επισκεφθείτε τις γκαλερί μαρμαροτεχνίας και σταματήστε στα καφενεία γύρω από τον Πλάτανο για παραδοσιακά γλυκά. Επίσης μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, που έχει μετατραπεί σε μουσείο αλλά και το μοντέρνο Μουσείο Μαρμαρογλυπτικής, που δεσπόζει στο λόφο πάνω από το χωριό. Συνεχίστε την επίσκεψή σας προς τις παραλίες στο επίνειο του Πανόρμου (Αγ. Θάλασσα, Καβαρούλκο και Ρόχαρι) και τις γύρω ψαροταβέρνες.


Την Καρδιανή


Ίσως το γραφικότερο χωριό της Τήνου! Χτισμένη στις απότομες πλαγιές του όρους Πετέλες, η Καρδιανή συναρπάζει με την αμφιθεατρική αρχιτεκτονικής της, την πλούσια βλάστησή και τις παραδοσιακές καμάρες της. Μην χάσετε τη μοναδική θέα και το ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου από τη πλατεία δίπλα στην καθολική εκκλησία του χωριού.


Τα Μοναστήρια

Στα Μοναστήρια θα εντυπωσιαστείτε από την φυσική ομορφιά ενός χωριού που κατοικήθηκε για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1970. Τα οικήματα, δείγματα διαχρονικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής στέκουν μισογκρεμισμένα, θυμίζοντας τις εποχές που το χωριό έσφυζε από ζωή. Αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στο παρελθόν ρεμβάζοντας τα ερειπωμένα σπίτια που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου.


Την Κολυμπήθρα


Εκτός από τα μοναδικά χωριά της Τήνου, αφιερώστε μία επίσκεψη στις δύο παραλίες της Κολυμπήθρας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πιείτε το ποτό σας στο εναλλακτικό beach bar και επιδοθείτε σε θαλάσσιων σπορ όπως surfing και paddling. Μην χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφηθείτε στις χρωματιστές πολυθρόνες, σήμα κατατεθέν της παραλίας. Στον παρακείμενο υδροβιότοπο, συναντάται μια πλούσια πανίδα από πτηνά και ψάρια.



bottom of page